Tankar kring handarbete

Lucka nr 3 – Julfint

Dagen lucka är inget mönster, men handlar ändå om något som åtminstone jag förknippar starkt med julen.

Idag är det första advent och förutom att tända det första ljuset, så är det hög tid att skapa lite ordning och reda här hemma.Under hela min barndom har min mamma julstädat varje år och jag tror säkert att hon gör det fortfarande. Jag julstädade också de första åren när jag flyttat hemifrån, men nu är det många år sedan jag sist gjorde det. Jag städar mer när andan faller på.

I år planerar jag i alla fall att städa lite extra och har även upprättat en plan för allt jag ska hinna med före jul. Det skapar åtminstone lite ordning och reda i mitt huvud och då känner jag mig mycket lugnare, kan njuta av stunden och känner ingen stress fastän det är mycket att göra. Kanske kan jag utmana dig att göra detsamma.

Dagens lucka handlar om att skapa lite julfint runt omkring sig, om att planera och få lite överblick. Vi ska upprätta ett par olika planer till att börja med.

  1. Sätta upp en kalender med alla aktiviteter som ska ske under december så att vi kan få en överblick över allt roligt som ska hinnas med.
  2. Lista vilka projekt som måste vara klara till jul – julklappar eller bara för att städa upp i stickkorgen. I stickkorgen vill vi ha det fint till jul.

Julstädningen/-planeringen kommer att fortsätta längre fram i kalendern med andra tips på vad du kan göra för att göra det lite extra julfint hos dig.

Vi börjar med dagens första aktivitet –  att upprätta en kalender.

Jag gjorde min i Excel men just det spelar ingen roll papper och penna går lika bra. Använd den metod som passar dig bäst bara du får en bra överblick Jag har fyllt min med de viktiga datum och händelser som jag känner till just nu. Denna kalender kommer jag att jobba vidare med för att få med allt roligt som händer under december och för att jag ska vet när jag ska baka lussebullar, eller pepparkakor eller göra julgodis.

Nästa aktivitet blir att lista allt som måste bli klart till jul och vad jag skulle vilja få med är:

  1. Sticka något till någon som verkligen behöver det. Julen handlar om omtanke och det behöver vi nog alla komma ihåg – klart 10 december.
  2. Sticka färdig en sjal som ska bli en julklapp – klart 17 december.
  3. Göra alla förberedelser klara inför julmarknaden på Siggesta gård den 9-10 december – klart 7 december
  4. Göra färdigt mina tvåändsstickade vantar. Gör jag det så har jag klarat av min utmaning för 2017 som gick ut på att färdigställa 10 Ufon under året. Det är bara lite kvar att sticka på vantarna, så det ska nog gå vägen. Jag har ju mellandagarna på mig i värsta fall – klart senast 31 december, men helst innan jul.
  5. Gå igenom alla ofärdiga projekt och göra en plan för 2018 så att jag får rensa lite till och skapar plats för nya roliga projekt som jag kan få dra igång under 2018. – klart 17 december

När jag får allt detta färdigt, så kommer jag att ha mina stickade jullappar klara och min stickkorg kommer att fullkomligen blänka! För att få det gjort så lägger jag genast in det i kalendern!

Sådär ja! Nu har jag gjort upp lite grundläggande planer för december och det finns så mycket att se fram emot!

Ha en fin första advent!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *