Fakta - garner

>Ullgarner

>

Så har det blivit dags för del 2 i vår torsdagsserie om garner, idag ska vi berätta mer om ullgarner.

De flesta känner nog till att ullgarner kommer från fårets ull. Men visste du att ullgarn tillverkats i minst 5000 år eller att England var viktigaste producenten av finare ull under sen medeltid?

Vad som påverkar kvaliteten på garn från ull är vilken typ av får det är, föda, väder och vind, sjukdomar, omhändertagandet etc. Det är alltså hela kedjan från uppfödning av fåren till att ullen klipps av och man spinner garnet. Bästa ullen får man från fårets sidor, medan det är sämre kvalitet från ullen från buken och baken eftersom fibrerna slits mer där och är kortare.

Man brukar exempelvis tala om garn av Merinoull som kommer från den särskilda fårrasen Merinofår. Detta garn är mjukt och lent och uppfattas inte som ”stickigt”, som ibland annat ullgarn kan göra. Även garn från Lammull är känt för att vara extra mjuk och lite varmare än andra ullsorter.

Generella egenskaper för alla typer av ullgarn är att de är elastiska och lätta att sticka med. Dessutom är de färdiga ullplaggen varma och vattenavisande. Garnet har även en unik isolerande, termoslik egenskap som gör att faktiskt till och med beduinerna i öknen ofta använder kläder gjorda av ull. För att exempelvis göra ett par sockor eller en väska tätare så kan man med hjälp av friktion få fram ett filtliknande material, metoden kallas just filtning. Att färga ullgarn är också lätt och dessutom så håller färgerna sig mycket bra.

Skötseln av ull är lätt, borsta och vädra ute i den friska luften!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *