En svensk Stickklassiker, Stickat - tröja

En svensk stickklassiker – nu är vi igång!

I helgen gick en premiär av stapeln – en svensk Stickklassiker – på Biskops-Arnö. 30 entusiastiska kvinnor har tillsammans och under trygg ledning av Karin Kahnlund och Evelin Skeppström tagit sig an en årslång stickutnaning. Vi ska sticka oss varsin unik Spedetröja med dekorationer och allt, ett par tvåändsstickade halvvantar med extra allt, en Hälsingetröja samt två par vantar från Norrbotten i olika teknik. Allt detta ska ske under ett år. Världshistoriens första stickklassiker har startat.

I helgen matades vi med information om alla dessa utmaningar. Fokus låg givetvis på Spedetröjan som blir vår första utmaning. Vi fick sticka provlappar för att se vad som krävs för att komma ner i rätt stickfasthet. Jag och många med mig landade på så tunna stickor som 1,5. Oj oj oj!

Sedan skulle vi välja färg på garn – det fanns fyra att välja mellan röd, svart, grön eller marinblå. Min kommer efter mycket velande bli röd.

Nu ska mönstret skapas, så här ska mätas och räknas och sedan blir det dags att sy en Toile (tror jag det heter). En Spedetröja är tajt skräddarsydd i sin utformning så det gäller att veta hur man ska få till det så att det blir rätt från början, för man vill ju inte behöva repa upp när man stickar på stickor 1,5…

Tur var det väl att vi fick en Workshop med Inger Ohlsson i hur man dekorerar Spedetröjan. Jag han. Inte med alla moment, så den provlappen ska jag jobba vidare med så att jag provat alla dekorationsmoment. Att dekorera Spedetröjan kommer inte att bli någon lek det heller, men troligen vansinnigt roligt 🤩

Jag har så mycket roligt arbete framför mig, så många utmanande beslut att fatta. Detta ska bli så roligt. Så följ min resa här eller på Instagram. Vi kommer alla att använda hashtaggen #ensvenskstickklassiker eller #ensvenskstickklassiker2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *