Aktuellt, Återbruk, Egen design, Julkalender 2018, Julklappstips, Restgarnsprojekt

Hildurs julkalender lucka 1 – restgarnsmössan

God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har.

Jag har gjort mig en restgarnsmössa av lite olika garner jag hade hemma. De flesta av garnerna hade legat länge. Min utgångspunkt var den här högen garn:

Jag valde lite olika garner från olika projekt. Det viktigaste är ju att du tycker om färgkombinationen och att tjockleken på garnet är ungefär densamma. Men i den kreativa processen måste allt få vara tillåtet och man får prova sig fram. Du kanske vill skapa en speciell effekt genom att kombinera garner med olika tjocklek och då gör du givetvis det. Man kan ju ha ett garn dubbelt också för att kompensera för tjockleken.

Mina färger blev nästan lite juliga. Jag tror det nog var det jag kanske letade efter även om det var omedvetet. Eftersom att jag tänkte hitta på denna mössa allteftersom, så visste jag inte exakt hur mycket jag skulle behöva, så med i högen la jag ett grått reservgarn. Men det behövde jag aldrig ta till.

Med hjälp av ett av garnernas stickfasthet räknade jag ut hur många maskor jag skulle behöva och så anpassade jag det lite efter den resår jag hade tänkt mig, som gick över 8 maskor. Ex om du har en avig och en rät runt så går mönstret över 2 maskor. Jag hade fläta över 2 maskor, 2 am, 2 rm, 2 am och då går mitt mönster över 8 maskor. Det är alltså så långt repetitionen sträcker sig.

När mössan gick över till slätstickning så stickade jag det första varvet med resårfärgen och passade då på att anpassa maskantalet så att det blev delbart med 6, för de första mönsterpartierna behövde det.

Jag hade en tanke med färgövergångarna och det var att det som var bottenfärg på delen under skulle bli mönsterfärg på delen över. Den dominerande färgen var alltid bottenfärgen i denna mössa.

På slutet fick det bli en oregelbunden randning vilket gjorde att jag kunde göra helt slut på några av garnerna. Min färdiga mössa väger 77 gram så det betyder att jag använt ungefär 20 gram av varje färg. Mitt garn är ganska kraftigt så det var verkligen små nystan som jag hade tillgång till. Detta var vad som blev över:

Det gråa restgarnet användes aldrig utan får vänta på ett nytt projekt. Det gröna hamnar också tillbaka i lådan och så ligger det lite trådar kvar. Jag tänker inte slänga dem än. Jag har hört att man kan använda garnrester som stoppning så låt oss se om vi inte kan få användning av dem lite längre fram i kalendern.

Tips:

  • Man behöver inte hitta på eget mönster – även om det är roligt ? Man kan ju ha garn som räcker till ett projekt man hittat mönster på även om färgerna inte räcker helt. Då får man ju improvisera och göra om färgkombinationerna.
  • Man kan göra randningar, vilket blir fint och gör man dem oregelbundna så kan man anpassa sig efter garntillgången utan att det ens märks att det är det man gjort. ?

Om ni stickar restgarnsmössor nu så dela dem gärna på Instagram genom att tagga mig och/eller använda #hildursjulkalender2018. Ni kan även göra inlägg på min Facebooksida. Jag måste godkänna dem dock. Det är en praktikalitet för att undvika spam.

Ha en fin första december och lycka till med era restgarnsmössor.

2 reaktioner på ”Hildurs julkalender lucka 1 – restgarnsmössan

  1. I går kväll var min mössa klar.
    Och jag slog samman lucka 1 och 2 och satte reflex i vikmudden på mössan.
    Nu har jag 3 nystan mindre i förrådet och ska nog sticka fler mössor bara för det går fort och blir bra julklappar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *