Aktuellt, Återbruk, Gratismönster, Hildurs gratismönster 2017, Restgarnsprojekt, Stickat - Pulsvärmare

Utnyttja dina restgarner!

Efter denna sommar som jag älskat varje sekund av, kan jag inte låta bli att samtidigt känns en stor oro för vårt klimat. Det är en stor utmaning som ligger framför oss och en person kan inte göra allt, men alla kan göra något. Själv tänker jag på hållbara val, naturliga material, ta reda på allt, inte slänga.

Mycket av min tid under semestern har gått åt till att hantera ull från sortering och tvätt, via kardning och spinning till färdigt garn. Det har varit en underbart rogivande och lite meditativ process. Man hinner tänka på och bearbeta mycket. Det har också känts bra att ta tillvara ull och göra något fint av det. Något som jag gjort själv. Jag har läst på och lärt mig mycket om ull också denna sommar och jag känner mig så inspirerad att lära mig ännu mer.

Många med mig, som har garn så det räcker och blir över därhemma, har ju inte bara ett nystan i restgarnshögen utan troligtvis massor… så inspirerad av förra veckans restgarnsvantar tänkte jag gräva fram lite mer restgarn och tipsa om projekt man kan göra av det som blivit över.

Denna gång så ska vi göra ett par muddar av restgarn. Jag ska göra en virkad mudd med öppning för tummen, så jag mäter avståndet från en bit ovanför tummen ner på armen och tänker mig att en 15 cm långt blir nog bra. Det fina med virkning är att sedan är det bara att virka en 15 cm lång luftmaskerad + en maska för att vända och då vet man att man har längden fix och färdig, sedan är det bara att virka på tills lappen är så stor att den når runt arm/hand. För mig blev det 40 + 1 luftmaska. Lätt att kontrollräkna sedan så att du alltid har 40 maskor på varje varv. Jag kommer att virka enligt instruktionen för de Enkla muddarna som jag virkade förra året. Jag har bara anpassat antal maskor och virknål efter det garn jag har valt. Hålet på tummen fixar vi till när vi syr ihop mudden.

Ett tips när man gör restgarnsprojekt som ska bli 2 stycken, är att göra båda parallellt. Man kanske inte vet om garnet ska räcka eller improviserar detaljer i mönstret tex och då är det ju bra om man kommer ihåg vad man gjorde och kan få till samma sak på mudd nummer två. När man virkar kan man använda samma virknål på båda och jag började med den ena inifrån nystanet och den andra utifrån. Om man stickar så behöver man dubbla uppsättningen stickor, för man kan ju liksom inte dra ut stickorna ur ett pågående projekt hur som helst. Det kan ju ta en ände med förskräckelse.

När jag hunnit så här långt i mitt muddprojekt stod det klart att jag helt misslyckats med att uppfatta hur mycket garn som skulle gå åt och jag fick gå och hämta restgarnslådan för att fundera ut hur jag skulle lösa fortsättningen. Titta in här på bloggen på fredag så får du se hur jag gjorde.

2 reaktioner på ”Utnyttja dina restgarner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *