Egen design, Gratismönster, Virkat - grytlapp

Blommig grytlapp – gratis mönster!

Grytlapp på verandanEfter önskemål från mina läsare beslöt jag mig för att skriva ner detta mönster och dela med mig.

Material: Järbos Soft Cotton, 1 nystan rosa och 1 nystan rött. ( Det blir mycket garn över, men jag har inte provat att göra den tvärtom i färgerna, så jag vet inte om garnet räcker till mer än en grytlapp.
Virknål: 3 mm

House of Hildur

Grytlappen virkas med luftmaskor, fasta maskor och smygmaskor.
Förkortningar: lm = luftmaska, fm = fast maska, sm = smygmaska

Virka 46 lm med rosa färg
Varv 1: 45 fm, börja i andra luftmaskan från virknålen. Följ diagrammet nedan.  Varv 1 är den första raden i diagrammet. Du börjar nere i högra hörnet och läser alla räta varv från höger till vänster. Alla avig varv läses från vänster till höger. Precis som för vanliga stickdiagram. Diagrammet visar både räta och aviga varv. De vita rutorna är rosa maskor och de grå är röda maskor.

När du har kommit så långt att du använder 2 färger, så virkar du med den färg som du inte använder. Låter det komplicerat? Titta i så fall hur de gör här. Videon är på engelska, men om det skulle kännas besvärligt, så går det att bara titta på hur hon gör.

Diagram blommig grytlapp

Mönstret löper över 45 maskor/rad och totalt 39 varv. Efter varv 39 befinner du dig högst upp i det vänstra hörnet. Virka nu en hank som känns lagom stor. Jag brukar virka runt 15 luftmaskor och sedan fästa den med en fastmaska i hörnet.

Virka så ett varv med fasta maskor runt hela grytlappen i rosa. På ovan och undersidan blir det en fast maska/maska, på sidorna stickar du en maska per varv, men hoppar över ungefär var 3:e varv. Det ska varken bli vågigt (Då har du stickat för många maskor)  eller för tajt (Då har du stickat för få maskor). Prova dig fram tills du är nöjd. Avsluta med att sticka fasta maskor runt hanken, ungefär lika många som du hade luftmaskor. Fäst med en smygmaska.

Byt till rött och sticka ett varv med smygmaskor i kanten, så att de ligger på ovansidan av grytlappen. Det blir en fin dekoration. De bildar då en kedja av maskor nästan som kedjestygn.

Fäst alla trådar och du har dig en fin grytlapp!
Lycka till!

Mönstret får endast användas för privat bruk.

HildursBarnbarn©

2 reaktioner på ”Blommig grytlapp – gratis mönster!

  1. Inte stämmer väl det, att man alltid läser diagrammen från vänster till höger, tvärtom är det ju.
    Hälsningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *