Fakta - garner

>Lingarner

>

Vi fortsätter som tidigare torsdagar att skriva lite om olika garner. Denna vecka tänkte jag berätta lite om lingarn.

Lingarnet tillverkas av linets stjälk. Detta är alltså liksom bomull, ett garn från växtriket. Lingarnet är lätt glänsande, vilket förhöjer slutresultatet av det man gjort. Från början är det ofärgade lingarnet lite brun/beige i färgen, men det bleknar med tiden, om man inte färgar det förstås. Om man jämför med bomull, så är min uppfattning att lin är lite mer stumt att arbeta med än bomull. För att göra plagget lite mjukare och skönare, så blandar man lin med t ex bomull. Då blir garnet mjukare än om garnet är gjort enbart av lin. Ett tips när man stickar med lin lär vara att lägga upp maskorna med dubbelt garn. Jag har lite lingarn liggande som jag ska sticka en kofta av och då ska jag testa detta.

Produkter gjorda i lin är svala och sköna att ha på sig när det är varmt ute. Det är väl inte någon slump att man ofta i film ser män i linnekostym när de befinner sig på den varmare delen av vårt jordklot. Kläder sydda i linnetyg skrynklar lätt, men det är ju liksom så de ska se ut. Om kläder stickade eller virkade i linnegarn också skrynklar lätt – det har jag ingen aning om. För jag äger inget sådant plagg än, men det är säkert någon av er där ute som kan berätta för oss hur det är med den saken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *