Fakta - garner

>Bomullsgarner

>Bomullsgarn är ett garn som tillverkas av bomullsplantans växtfibrer. Plagg som är tillverkade av bomullsgarn är ofta svala och sköna att ha på sig. Dessutom kliar de inte! Bomullsgarn är också ett garn som är skönt att arbeta med. En av nackdelarna med bomullsgarn är dock att det har så kallad låg elasticitet. Det betyder att klädesplagg tillverkade i bomullsgarn riskerar att töja ut sig och ibland tappar formen, så häng inte upp dessa plagg på en galge i garderoben, utan vik dem istället och lägg dem på en hylla.

Om bomullsgarnet är merceriserat så betyder det att bomullsgarnet har behandlats för att göra det mer slitstarkt, öka glansen och öka garnets förmåga att uppta färg, dessutom lär garnet bli mer smutståligt. Med denna behandling får garnet en hårdare karaktär än ett bomullsgarn som inte merceriserats.
Kammat bomullsgarn har gått igenom en kam-maskin som tar bort de kortare fibrerna i bomullen. Bomullsgarn som gått igenom denna process får en högre kvalitet än bomullsgarn som kardats.
Bomullsgarn användes tidigare mest i klädesplagg anpassade för sommaren, men plagg gjorda i bomullsgarn tycker jag gott kan användas året runt. Förutom klädesplagg, så har jag själv gjort både dukar, korgar och väskor av bomullsgarn. Det handlar bara om vilken typ av bomullsgarn man använder vid vilket tillfälle. Om man vill ha mer stadga, så kan man förslagsvis virka eller sticka i dubbelt garn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *